导 航
楼主: ssjjj

[经济资讯] *发挥深圳力量!大家来说说深圳目前存在的问题(第二期)

2011勒喂~第二期开始啦,大家共同发挥深圳力量,把你对深圳的不满,大声喊出来吧

保障房、廉租房、人才房的建设问题,绝对是重中之重
特别是保障房如何做到公平公正公开

交通: 首先,深圳是一座白纸上新建的城市,不存在老建筑和众多的历史遗留问题。某种程度上讲,国内城市之所以拥堵,不是车太多,而是规划的太差……像北京那样一环,二环这样套呼啦圈似的城市规划,不堵才奇怪呢! 所以建议领导坐下来好好想想,对于以后交通路线的道路的建设,或许要三思后后行

我有幸在外國讀書咁多年 係呢度我盡量都去宣傳深圳 但係發覺好多人都唔知呢個地方 所以問題已經出黎 深圳國際化程度好低...相比之下 上海北京就好好多.. 政府需要努力拉 而且有個我地國家一個比較缺乏嘅 就係自主品牌 國際影響力幾乎渺小 什麽華為等等 個人認爲層次太低
係呢個各大城市都崛起情況下 希望深圳最緊要做到嘅就係同人地唔同... 包括好多方面 1.制度希望可以大膽d 當然我地小市民影響唔到幾多 2. 經濟上 最好爭得就爭 深圳至今可以在中國稱霸金融 有交易所係好大原因 再次呢d我地小市民都插手唔到 3.文化 深圳缺少歷史係事實 所以我地應該以年輕為賣點 要人地入到黎深圳 覺得好新穎 講真深圳係好多mall 但係d野好死板 好保守...4. 基礎設施 我希望深圳可以精致d 太'表面'拉d野。
我覺的最重要係希望係深圳做官嘅係真心為深圳服務...

唔系吧……国外有嘅多人唔知深圳……

唔系吧……国外有嘅多人唔知深圳……
gooson 发表于 2011-1-25 11:48

每次d人問我來自中國邊度 我話深圳 幾乎好少人知 次次都要話 next to hongkong 甚至廣州知名度要大過深圳 有次有個時裝店老闆想係中國開鋪 我話黎深圳拉 佢話廣州好d wor....所以政府的確缺乏宣傳 而深圳本身都缺乏吸引力 輻射範圍唔係係張規劃圖上面'射'出黎 深圳加油營造呢d商業氣氛拉